Radyant Isıtıcı
İçindekiler
Radyant ısıtıcı çalışma prensibi, güneşin dünyayı ısıtmasına benzetilebilir. Sistemde oluşan radyant enerji absorbe edilerek her obje bir ısı rezervuarı haline getirilir ve ısıtma başlatılır.
Radyant Isıtıcıları Çalışma Prensibi
Borulu radyant ısıtıcıları brulör, radyant boru, reflektör ve vakum fanından oluşmaktadır. Brulörlerin yaktığı gaz, sistemin ucundaki vakum fanı ile emilerek borunun içerisinden dolaştırılır. Gazın soğuduğu noktada ortama salınımı gerçekleştirilir. Radyant borunun içerisinde dolaşan gaz, ısısını boruya aktarır. Borunun dış yüzek sıcaklığı 300 dereceye kadar ulaşabilir. Reflektörler aracılığıyla borudan yayılan ışınım ortama gönderilir. Ortama gönderilen ışınım bir nesneye çarptığı anda ısı enerjisine dönüşür ve ısıtma işlemi başlatılmış olur.
Radyant Isıtıcıların Avantajları
*Bütün mekan ısıtıldığında bu ısıdan mekanda bulunan kişiler ve eşyalarda yararlanabilir. Çok sirkülasyon olan mekanlarda kapının sürekli açılıp kapanmasından dolayı ciddi oranda ısı kaybı yaşanmaktadır.
*Radyant ısıtıcılar hava tarafından absorbe edilmezler bu nedenle çok sirkülasyon olan ortamlar için ideal ısıtıcılardır.
*Radyant ısıtıcılar diğer ısıtıcı türlerine göre büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlarlar.
*Sıcak havanın yukarı çıkması nedeniyle özellikle yüksek tavanlı binaların diğer ısıtma yöntemleriyle ısıtılması son derece maliyetlidir. Radyant ısıtıcılarda ise ısı kızıl ötesi ışınları ile yönlendirilmektedir. Sistemin doğru şekilde monte edilmesi sonucunda ortamdaki ısı kaybı büyük ölçüde önlenebilmektedir.
*Radyant ısıtıcılarla bölgesel olarak farklı sıcaklıklar sağlanabilmektedir.
*Radyant ısıtıcı sistemleri diğer ısıtıcı sistemlerine kıyasla çok daha kısa sürede istenilen sıcaklığın elde edilmesini sağlar.
*Sıcak hava üflemeleri ısıtma sistemleri hijyenin önemli olduğu ortamlarda havada bulunan tozu ve kiri de hareketlendirdiğinden dolayı tercih edilmemektedir. Radyant ısıtıcılar ışınlar yolu ile ısınma sağladığından dolayı hemen hemen her ortam için hijyenik koşullarda ısınma sağlamaktadır.
Radyant Isıtıcıların Kullanım Alanları
Fabrikalar, alışveriş merkezleri, restoranlar, kafeler, hastaneler, dershaneler gibi aklınıza gelebilecek her türlü mekan için radyant ısıtıcı kullanım en uygun seçeneklerden bir tanesidir. Pek çok ısıtıcı sistemine göre çok daha ekonomik olan radyant ısıtıcıların ısı kaybı minimum seviyededir. Isıtıcılar en kısa sürede istenilen bölgede istenilen sıcaklığın elde edilebilmesi için ideal sistemlerdir.
Diğer benzer hizmetlerimize de göz atabilirsiniz: VRV Klima Sistemleri, Radyatör Sistemleri
Radyant Isıtıcı Çeşitleri
Radyant ısıtıcılar yüzey sıcaklığına bağlı olarak yüksek / orta yoğunluklu cihazlar ve düşük yoğunluklu cihazlar olarak iki gruba ayrılır.
Yüksek / Orta Yoğunluklu Radyant Isıtıcılar
Yüzey sıcaklığı 815 derece ve üzerinde olan cihazlar yüksek / orta yoğunluklu radyant ısıtıcılarıdır. Yüksek / orta yoğunluklu cihazlar kendi içinde iki gruba ayrılır.
Bir grupta içerisinde ısıtma sağlayan bir hacim bulunur. Bu hacmin dış yüzey sıcaklığı 1000 derece civarındadır. Isıtma ihtiyacı için kullanılan cihazların çoğu bu gruba dahil olan yüksek / orta yoğunluklu radyant ısıtıcılarıdır. Quartz ısıtma sistemleri bu gruba dahil olan ve en çok tercih edilen ısıtma sistemleridir. Quartz ısıtma sistemleri quartz ampul yardımıyla ya da bir boru içerisinden geçen direncin elektrik ile ısınmasıyla ışınım yapılması prensibine dayanarak çalışmaktadır.
Diğer grupta ise ışınım alevin kendisinden sağlanmaktadır. Seramik esaslı, delikli bir panele sahip olan bu grupta panelin ön yüzünde yanma sağlanır. Yüzey sıcaklığı ilk grupta olduğu gibi 1000 derece civarındadır. Tercih edilen sistem çıplak alevli ise hacimlerin çok iyi havalandırılması gerekmektedir. Bu grupta yer alan ısıtma sistemleri geniş mekanlarda noktasal ısıtma sağlamak için son derece verimlidir.
Elektrikli radyant ısıtıcıların en büyük dezavantajları elektik enerji maaliyetlerinin yüksek olmasıdır.
Düşük Yoğunluklu Radyant Isıtıcılar
Yüzey sıcaklıkları 260 ile 815 derece arasında değişkenlik gösteren ıstıcı türleridir. Radyant ısıtma sistemleri dendiğinde akla ilk gelen ısıtıcılar düşük yoğunluklu radyant ısıtıcılarıdır. Yüksek / orta yoğunluklu radyant ısıtıcılara kıyasla daha çok tercih edilmektedirler. Isıtıcı üzerinde bulunan brülör yardımıyla gaz yakıtın yanması sağlanır ve sistemin sonunda bulunan fan yardımıyla yanmış gaz çekilir. Çekilen gazın içerisinden geçtiği borularda yüzeysel ısınma meydana gelir. Bu ısınma sayesinde ışınım gerçekleştirilir ve ortam sıcaklığı sağlanmış olur.
Radyant ısıtıcı sistemleriyle ilgili çok daha detaylı bilgi almak ve alanınız için hangi tip radyant ısıtıcı sistemin sağlıklı olacağına karar vermek için SALT Mühendislik firmasının uzman ekibiyle iletişime geçebilir ve yerinde ücretsiz keşif hizmetinden faydalanabilirsiniz.