Isı Pompası Nedir? Uygulaması Nasıl Yapılır?
İçindekiler
Isıyı bir ortamda farklı bir ortama taşıma prensibine dayanan ve elektrikle beslenen sistemlere ısı pompası denir. Gerekli şartlar sağlandığında enerji maliyeti çok düşük seviyeye inebilir. Isı pompası nedir? Uygulaması nasıl yapılır? konusunda detaylı bilgi almak isterseniz firmamızla iletişime geçebilirsiniz. Isı pompaları buzdolabı, derin dondurucu ve klima gibi cihazlarda kullanılır.
Isıtma Ve Soğutmada Verimlilik
Verimliliği birden fazla etkene bağlıdır;
- Kaynağın verime etkisi; ısı pompasında kaynak enerjinin alındığı ortamlardır ve bu kaynaklar hava su ve topraktır. Havayı kaynak olarak kullanan ısı pompalarını hava kaynaklı ısı pompası denir havadan suya ya da havadan havaya şeklinde olur ve ısıtma sistemlerinde en sık kullanılan pompa çeşididir. Kaynak stabil olmadığından dolayı sürekli değişen COP değerine sahiptir kaynak değişiminden dolayı kullanılan elektrik de bağlantılı olarak azalır ya da artar.
- Alınan enerjinin kullanım şekli; elde edilen enerji suya aktarılır. Ardından sirkülasyon pompaları yardımı ile bina içindeki sisteme gönderilir ve sürekli bir devir daim haliyle çalışır.
- Bu sistem aynı zamanda verimi de etkiler çünkü cihaz düşük sıcaklık üretiminde yüksek verime sahiptir.
- Dizaynı, şekli ve performansı; düşük sıcaklıktaki ortamdan ısı alan ve bunun yüksek sıcaklıktaki ortama veren makine olan ısı pompası, duvardan ısıtma, yerden ısıtma, tavandan ısıtma, radyatör, fancoil, tavandan soğutma yer tipi fancoil cihazlarında tek başına veya ek ısıtma amaçlı olarak kullanılır. Dışarıdaki soğuk havadan ısıyı çekerek genellikle binaya vererek yaşam alanı soğutmak için kullanılır.
Isı Pompası Çalışma Prensibi
Kapalı devrelerinde soğutucu akışkan denen Freon gazları kullanılır. Buharlaştırıcı içinden geçen soğutucu akışkan kaynaktan gerekli ısıyı çekerek buharlaşır. Buharlaşan soğutucu akışkan kompresör aracılığı ile yoğuşturucuya basılır, yoğuşturucu da akışkan doymuş sıvı haline gelir. Daha sonra buradan çıkan soğutucu akışkan kısmına vanasından geçer. Isı pompası çevrimi son olarak basınç ve sıcaklığı, buharlaşma noktası olan basınç ve sıcaklığına düşürülerek tamamlanır.
Isı Pompası Elemanları
Isı pompaları;
- Kondenser
- Genleşme valfi
- Buharlaştırıcı kaynak
- Kompresör
Olmak üzere dört ana elemandan oluşur. Ve bunlar yardımı ile çalışma prensibi gerçekleşir. Toprak ve su kaynaklı ısı pompası teknolojisi yeryüzünün belli bir derinlikte sıcaklığının tüm yıl içerisinde sabit kalması gerçeğine dayalıdır. Toprak tabaka kışın havadan daha sıcak yazın ise daha soğuktur. Pompa kış aylarında ya da yer altında depolanan ısıyı binaya yazın ise ısıyı yeraltına taşıyarak doğanın avantajını kullanmaya imkan sağlar.
Temiz Isıtma Kaynağı
Yeraltı kışın mükemmel bir ısı kaynağı yazın ise ideal bir ısı çukuru olarak işlev görür. Dolayısıyla toprak ve su kaynaklı pompalardan ısıtma ve soğutma ile sıcak kullanım suyu elde etmek için yararlanılır. Sistemde herhangi bir şekilde bacaya gereksinim yoktur, atık gaz oluşmaz, pompa herhangi bir şekilde atık çıkartmaz, bundan dolayı temiz bir ısıtma kaynağıdır. Doğru bir dizaynı içerisinde gerçekleştirilmesi durumunda hiçbir dezavantajı yoktur karbon salınımını azaltarak çevre kirliliğine de katkı sağlar. Isı pompası aynı zamanda çok daha az enerji bedeli ödemesinin garantisini verir.
Isıtma Ve Soğutma Konforu Sunuyoruz.
İklimlendirme sektöründe yılların tecrübesi ile Türkiye’nin önde gelen firmalarından olan SALT Mühendislik olarak ısı pompaları da geniş ürün gamımız içerisinde yer almaktadır. Isı pompaları ürün grubumuz ile birlikte aynı zamanda iklimlendirme departmanımız Türkiye’nin birçok bölgesine hizmet vermektedir. En son teknolojileri takip eden kullanıcı dostu SALT Mühendislik olarak ısıtma ve soğutma konforunu etkili bir şekilde sunuyoruz. Projelendirmeden anahtar teslime kadar tüm aşamalarda hizmet veriyoruz.